De Bijwerkingen van Roken

De ontwenningsverschijnselen van nicotine.

Tabak bevat een vorm van het nicotine molecuul dat een zeer verslavende drug is en dat rokers zo verslaafd maakt aan roken. Als u abrupt stopt met roken, kunt u dan ook last krijgen van zowel fysieke als psychologische ontwenningsverschijnselen van nicotine. Deze effecten omvatten intense drang naar eten en tussendoortjes, nerveus en zenuwachtig gedrag, angst, een slecht humeur en verschillende maten van depressie en slapeloosheid.

De ontwenningsverschijnselen van nicotine zullen de eerste week het ergst zijn. Tijdens de tweede week zullen de symptomen afnemen. Na een maand zijn de meeste symptomen van ontwenningsverschijnselen voorbij. Als u geleidelijk aan stopt met roken, kunnen de symptomen minder intens zijn, maar u zult langer over het proces doen om volledig te kunnen stoppen met roken.

Voor sommige mensen blijft het moeilijk om te stoppen, aangezien zij denken dat ze goed bezig zijn wanneer zij minder roken en het zo langzaam aan af kunnen bouwen naar nul sigaretten per dag. Helaas… Dit is in 99% van de gevallen een tijdelijke oplossing en u zult zien dat u binnen de kortste keren weer gewoon op uw oude rookniveau zit van een of meerdere pakjes sigaretten per dag! Dit is waarom vele experts abrupt stoppen met roken (ook wel cold-turkey genoemd) aanraden.

Bijna alle mensen die proberen te stoppen ervaren één of meerdere vormen van nicotine ontwenningsverschijnselen. In het algemeen is het zo, hoe langer u heeft gerookt, des te meer nicotine u nodig heeft en hoe groter de kans is dat de ontwenningsverschijnselen zwaarder zullen zijn.
Bovendien hebben mensen die regelmatig tot veel hebben gerookt de neiging om bijzonder sterke verlangens naar nicotine te hebben. Dit komt vooral voor op bepaalde tijden, plaatsen of situaties die zij associëren met roken.

Symptomen:

De gemeenschappelijke symptomen van ontwenningsverschijnselen van nicotine zijn een intens verlangen naar nicotine, spanning, prikkelbaarheid, hoofdpijn, moeite met concentreren, slaperigheid en moeite met slapen, verhoogde eetlust en een ongewone gewichtstoename.
Een mildere vorm van de nicotine ontwenningsverschijnselen die meestal enkele van deze symptomen bevatten, kunnen optreden wanneer een roker verandert van regelmatig gebruik naar lager nicotine gebruik of zelfs aanzienlijk vermindert.

Behandeling:

Er zijn verschillende manieren om de nicotine ontwenningsverschijnselen te verminderen. Nicotine toediening aan het lichaam in de vorm van kauwgom of pleister kan nuttig zijn, maar het nadeel is dat u de nicotine niet volledig uit uw lichaam krijgt. Anders opties zijn speciale programma’s ontwikkeld voor rokers die definitief willen stoppen met roken of om met behulp van uw dokter of arts te stoppen met roken.

Mensen die proberen te stoppen met roken, raken vaak ontmoedigd als ze niet slagen in hun eerste poging. Uit onderzoek blijkt: Hoe vaker u probeert, hoe meer kans u heeft om te slagen. Dus geef niet op, ook u kunt voorgoed stoppen met roken!

Wat kunt u verwachten:

Nicotine ontwenningsverschijnselen zijn van korte duur en zullen na een korte tijd in het merendeel van de gevallen volledig verdwijnen. Terwijl de ontwenningsverschijnselen het meest ongemakkelijke gedeelte van het stoppen proces is, is de echte uitdaging meer op de lange termijn gericht. Dit is namelijk zorgen dat u nooit meer de drang krijgt naar die verschrikkelijke sigaret sigaret.

Complicaties:

De meest voorkomende complicaties zijn: De terugkeer naar het roken en gewichtstoename als gevolg van teveel eten en het vaak nemen van tussendoortjes  (in plaats van een sigaret). Om uw overgewicht te stoppen is ‘Terugkeren naar roken geen optie’. Roken is namelijk vele malen slechter dan enkele kilo’s aan extra gewicht. Er zijn vele gemakkelijke manieren om uw extra gewicht weer te verliezen.

Weet u waarom het zo moeilijk is om te stoppen met roken?

Een bekende uitspraak luidt: “Stoppen met roken is eenvoudig. Er zijn namelijk duizenden mensen die het ook gelukt is!” En misschien behoort u ook wel tot deze groep en heeft ook u geprobeerd te stoppen. Waarom is stoppen en blijven stoppen voor zoveel mensen dan toch zo ongelooflijk moeilijk? Het antwoord daarop is “Ontwenningsverschijnselen van nicotine”.

Nicotine is een drug die van nature in tabak zit. Het lichaam wordt fysiek en psychologisch afhankelijk van nicotine. Studies hebben aangetoond dat rokers zowel het fysieke als het psychologische stuk moeten overwinnen willen zij succesvol zijn om te stoppen en gestopt te blijven! Alles over de psychologie van roken vindt u hier.

Wanneer sigarettenrook wordt geïnhaleerd, wordt de nicotine diep getransporteerd naar de longen waar het snel wordt opgenomen in de bloedbaan en vervoerd wordt naar het hart, hersenen, lever en milt. Nicotine beïnvloedt vele delen van het lichaam, waaronder het hart en de bloedvaten, het hormonale systeem, de algehele stofwisseling en de hersenen.

Bij vrouwen wordt nicotine zelfs aangetroffen in moedermelk en in de slijm afscheiding van de baarmoederhals. Nicotine passeert vrijelijk de placenta en kan daardoor ook gevonden worden in het vruchtwater en in het bloed van de navelstreng van pasgeboren baby’s. Nicotine wordt gemetaboliseerd door de lever, de longen en een kleine hoeveelheid wordt uitgescheiden door de nieren. Nicotine is onderverdeeld in cotinine en nicotine-N’-oxide.

Hoewel de verschillende factoren invloed hebben op de snelheid van het metabolisme en uitscheiding, zullen metingen van nicotine of de metabolieten ervan variëren. Afhankelijk van de vloeistof wordt het bloed, urine en/of speeksel gemeten. In het algemeen zal bij een regelmatige roker zijn nicotine of zijn metaboliet (cotinine) in het lichaam aanwezig zijn gedurende ongeveer 3 tot 4 dagen.

Studies die het nicotinegehalte in de urine hebben gemeten hebben, in de meeste gevallen, na 72 uur meer dan 90% van de cotinine in de urine terug gevonden.

Nicotine produceert aangename gevoelens die de roker ertoe zet meer te willen roken. Als het zenuwstelsel zich aanpast aan het nicotine gehalte, hebben rokers de neiging om het aantal sigaretten die ze roken en dus de hoeveelheid nicotine in hun bloed te verhogen. Na een tijdje zal de roker een tolerantie voor nicotine ontwikkelen, wat na verloop van tijd leidt tot een toename van roken. Uiteindelijk bereikt de roker een bepaald niveau van nicotine en blijft roken het tot dit niveau van nicotine aanhoudt.

Hoe voorkom je bijwerkingen na het stoppen met Roken!

Uzelf zorgen maken over de bijwerkingen van het stoppen met roken mag er niet toe leiden dat u het roken aanhoudt. Meestal zijn de verlangens, stemmingswisselingen, nervositeit, en gewichtstoename van ondergeschikt belang ten opzichte van de vreselijke schade die wordt aangericht door de sigaretten. En deze dingen verdwijnen meestal na enige tijd, het blijven roken betekent voortdurende en blijvende schade aan uw gezondheid. Het is waar dat je kunt plannen over hoe u deze bijwerkingen van stoppen met roken kunt voorkomen en zo veel mogelijk kan minimaliseren. Laten we eens kijken hoe dat in zijn werk gaat.

Een van de bijwerkingen van stoppen met roken is nervositeit. Dit is het lichaam die signalen verstuurd dat het de nicotine wilt hebben die je nu vermijd, net als hoe het lichaam zal leiden tot hongergevoel wanneer zij wil eten. Maar in tegenstelling tot hongergevoel, zullen deze bijwerkingen van het stoppen met roken uiteindelijk wel weggaan als je ze negeert. Met hongergevoel heb je eten nodig om het te onderdrukken, maar nervositeit zal uiteindelijk verdwijnen als de nicotine uit het systeem wordt gespoeld. Uw handen worden ook onrustig in deze tijd, omdat ze gewend zijn aan het vasthouden van een sigaret. U kunt dit tegen gaan door het nemen van een hobby of praktijk die ervoor zorgt dat uw handen bezig zijn. Het ergste wat u kunt doen is gewoon zitten voor  de televisie met lege handen, waardoor u nerveus, onrustig en zenuwachtig wordt. Ga er niet vanuit dat deze bijwerkingen bij het stoppen met roken aanblijven, dit is vaak een reden waarom veel mensen terug vallen naar hun sigaretten.

Een andere bijwerkingen van het stoppen met roken is dat veel mensen zich vragen gaan stellen met betrekking tot gewichtstoename. Hoewel het zeer gebruikelijk is dat iemand iets in gewicht aankomt wanneer ze stoppen met roken, is het niet zo dat het een “gegeven”  is dat zich altijd en bij iedereen voordoet. Zoals met alle andere bijwerkingen van stoppen met roken, hoeft u zich alleen maar voor te bereiden op de onbedwingbare trek. Zorg dat u genoeg groenten en fruit in huis haalt. Maak vezelrijke smoothies die ook helpen om u een vol gevoel te geven. Vul uw keukenkastjes met gezonde snack items, zoals popcorn met een laag vetgehalte, crackers, suiker-en vetvrije toetjes. Vraag vrienden en familie te helpen door het geven van wat steun en u uit het huis te krijgen, of iets actiefs te gaan doen, zodat u niet de hele dag voor de televisie gaat zitten. Actief zijn kan ook deze bijwerking van stoppen met roken beperken of zelfs tegengaan, het houdt namelijk uw gewichtstoename onder controle, en door het zweten spoelt u de nicotine-en gifstoffen uit uw lichaam.

Ja, er zijn enkele bijwerkingen van het stoppen met roken, maar deze kunnen worden aangepakt en worden behandeld. Ze zijn ook meestal de reden waarom men doorgaat met roken, laat dit niet ten koste gaan van uw lichamelijke gezondheid en sla uzelf hier doorheen.

Wat gebeurt er met uw lichaam wanneer u stopt met roken?

Wanneer u stopt met roken of een poging doet te stoppen met roken, kan dit een ingrijpende impact op u en uw lichaam hebben. Er zijn veel veranderingen die uw lichaam tijdens dit proces doormaakt en deze veranderingen kunnen het stoppen met roken moeilijk maken. De benodigde veranderingen en symptomen van het lichaam kunnen zelfs dé reden zijn dat u faalt en zodoende het stoppen met roken onterecht geen kans meer geeft.

Door de ongemakkelijke of zelfs pijnlijke bijwerkingen zijn veel mensen niet in staat om te stoppen, waardoor zij weer beginnen met roken. Ze proberen vaak wel keer op keer te stoppen, maar zijn vanwege de bijwerkingen niet in staat om daadwerkelijk vol te houden om te stoppen met roken.

Het is daarom van zeer groot belang dat u van te voren weet welke veranderingen het lichaam ervaart en welke bijwerkingen er op kunnen treden wanneer u stopt met roken. Als u weet welke veranderingen u te wachten staat, kunt u zich hier op voorbereiden en vergroot u de kans om definitief te stoppen met roken. Immers: Als u om kunt gaan met de symptomen kunt u makkelijker stoppen met roken.

Het is belangrijk dat u beseft dat nicotine, net als alle andere soorten drugs, ook een verslavende drug is. Wanneer u stopt met roken zult u dan ook te maken krijgen met zogenaamde afkickverschijnselen. Uw lichaam moet leren om niet meer afhankelijk te zijn de drugs. In dit geval dus de nicotine. In eerste instantie zal dit verwarrend en ontwennig zijn voor het lichaam, maar na verloop van tijd zal uw lichaam steeds onafhankelijker worden van nicotine en bent u in staat verder te gaan zonder sigaretten.

Wat gebeurt er met uw lichaam als u stopt met roken?

• Hunkering naar eten wanneer uw lichaam om nicotine ‘vraagt’;
• Zweertjes in de mond;
• Gifstoffen uit uw longen en bovenste luchtwegen hoesten;
• Prikkelbaarheid en gebrek aan concentratie;
• Moeite met slapen of andere slaap gerelateerde problemen;
• Blaren, zweertjes en ontstekingen;
• Gebrek aan energie en moe zijn.

Hoewel deze dingen op het eerste gezicht ernstig en onaangenaam lijken, is het belangrijk om te weten dat ze allen tijdelijk zijn. Als u dan ook even doorzet, zult u al vrij snel na het stoppen met roken positieve gezondheidsveranderingen waarnemen. En hoe langer u van het roken af bent, hoe sneller uw gezondheid verbetert. Een algemene tip tijdens het stoppen met roken is verder om zo gezond mogelijk te leven en vooral veel groenten en fruit te eten. Op deze manier kan de verbetering in een stroomversnelling gezet worden.

Als u daarom vraagt naar wat er met uw lichaam gebeurt als u stopt met roken, kijk dan niet alleen naar de negatieve bijwerkingen maar juist naar de positieve veranderingen die het met zich mee brengt omtrent uw gezondheid. Negatieve bijwerkingen zijn slechts tijdelijk, maar de positieve gevolgen zijn veel langer en belangrijker! De positieve veranderingen in uw leven zullen het allemaal ongetwijfeld de moeite waard maken om voorgoed te stoppen!