Home / Ontwenningsverschijnselen /

Ontwenningsverschijnselen stoppen met roken

Ontwenningsverschijnselen stoppen met roken

Een van de grootste problemen waar mensen tegenaan lopen gedurende het stoppen met roken zijn de ontwenningsverschijnselen. De ontwenningsverschijnselen van het stoppen met roken kunnen voor sommige mensen van grote invloed zijn op het wel of niet slagen. De ontwenningsverschijnselen kunnen zelfs zo hinderlijk zijn dat sommige mensen weer beginnen met roken, ook al zijn ze maar al te goed op de hoogte van de gevaren ervan.

Daarentegen hoeven de ontwenningsverschijnselen helemaal niet van dusdanig grote invloed te zijn. Wanneer u meer over deze verschijnselen leert, leert u waarom uw lichaam deze verschijnselen vertoont, waarom het maar tijdelijk is en hoe u uzelf er doorheen kunt slaan. Verder zijn er ook dingen die u kunt doen om met de ontwenningsverschijnselen om te gaan wanneer u ermee te maken krijgt.

Hieronder vindt u een aantal algemene ontwenningsverschijnselen die kunnen optreden bij het stoppen met roken:

 • Rusteloosheid,
 • Hoofdpijn,
 • Angst,
 • Duizeligheid,
 • Depressie,
 • Boosheid,
 • Prikkelbaarheid,
 • Constipatie,
 • Hunkeren naar …,
 • Vermoeidheid,
 • Gewichtstoename,
 • Moeite met concentreren.

Als u enkele van bovenstaande ontwenningsverschijnselen ervaart, zijn er verschillende manieren om deze onder controle te houden, zodat u voor eens en altijd een rookvrij leven kan gaan leiden. Verder is het belangrijk om te weten dat ontwenningsverschijnselen niet eeuwig zullen aanhouden.

Hoe langer u volhoudt om niet te roken, hoe makkelijker het zal worden om voorgoed te stoppen en hoe sneller uw ontwenningsverschijnselen zullen verdwijnen.

Als u ernstige problemen ervaart bij het stoppen met roken, kunt u uw arts raadplegen om te zien welke mogelijkheden er zijn die het gemakkelijker maken om de ontwenningsverschijnselen te doorstaan . Vergeet niet dat u er niet alleen voor hoeft te staat.

De meeste en ernstigste ontwenningsverschijnselen zullen binnen de eerste 48 uur na uw laatste sigaret optreden en de meeste zullen ook weer minderen in heftigheid na deze periode. Als u de zwaarste periode van de eerste paar dagen tot de eerste week hebt doorstaan, zult u al snel merken dat het stoppen met roken u steeds gemakkelijker af gaat.

Onthoudt dat wanneer de ontwenningsverschijnselen van het stoppen met roken zo zwaar worden dat u toch weer een sigaret gaat roken, u in principe helemaal opnieuw zal moeten beginnen. Het is dan ook raadzaam om geval van zeer ernstige ontwenningsverschijnselen, hulp te zoeken bij het stoppen met roken zodat u uiteindelijk voorgoed erin slaagt om het roken uit uw leven te verbannen!

Share this article

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>